BISKUT FANCY ICE-CREAM
BISKUT FANCY ICE CREAM
Sumber : Kak Zubaidah & Diana
Bahan-bahannya
130gm mentega
60gm gula aising
160gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
10 gm tepung kastad
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam
Topping
coklat, yang telah dicarikan dengan sedikit minyak
butiran permata, sebagai hiasan
Cara-caranya
1- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama dengna serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
2- Canai doh dan kemudian gelek dengan penggelek gerigi dan teram dengan acuan ais krim. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 180 darjah C sehingga ia masak.
3- Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
No comments:
Post a Comment