CHOCOLATE ALMOND COOKIES
CHOCOLATE ALMOND COOKIES
Sumber: Chef Alex Goh (FRD)
Bahan-bahannya
(A)
260 gram mentega
185 gula aising
(B)
1 biji telur
1/2 sudu teh pes kopi
(C)
400 gram tepung
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh baking powder
15 gram serbuk koko
(D)
180 gram kepingan badam
Cara-caranya
1. Pukul (A) sehingga kembang. Kemudian tambah (B) dan pukul sehingga sebati.
2. Campurkan (C) yang telah diayak dan kemudian masukkan (D). Gaul hingga rata.
3. Tekan doh kedalam dulang segiempat, berukuran 8 inci yang telah dialas dengan kertas kuih. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras.
4. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potong menjadi kepingan 40mm. Potong menjadi kepingan nipis, berukuran 5mm tebal.
5. Susun atas loyang pembakar yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 20 - 25 minit.
Nota: Kepingan badam boleh diganti dengan kacang lain seperti walnut, pecan, hazelnuts. Adunan biskut ini tidak perluk dipukul sehingga ringan cukup sekiranya bahan-bahan sebati dan rata.
No comments:
Post a Comment