CHOCOLATE ALMOND BARS
CHOCOLATE ALMOND BARS
Sumber: Chef Alex Goh
Bahan-bahannya
(A)
250 gram mentega
190 gram gula aising
secubit rasa garam
(B)
1 biji telur
(C)
380 gram tepung gandum
90 gram badam kisar
Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut dan tambah (B). Putar sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Campurkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara kepingan kertas minyak sehingga menjadi 3mm tebal.
5. Potong menjadi 5sm x 2.5 sm dan bubuh atas kertas pembakar.
6. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Tangkup 2 kping dengan coklat yang telah dicairkan.
8. Selaputkan dengan coklat cair dan letakkan ke atas kertas minyak. Paipkan sedikit jejalur coklat putih di permukaan.
9. Simpan dalam peti sejuk selama 2 minit. Biar ia keras.
No comments:
Post a Comment